GULLSMED WICHSTRØM NIELSEN AS HISTORIE

Gullsmed Wichstrøm Nielsen A S ble startet av Peter Wichstrøm Nielsen i 1914,

Han var født i Oslo i 1885 og faren var organist i Vår Frelsers  kirke, men Peter ville bli Gullsmed. Han kom da inn i i lære hos  Gullsmed J. Tostrup, og tok svennestykke som sølvarbeider i 1910.Ukelønnen den gang var kr. 5, pr.uke.

Etter læretiden dro han til Tyskland for å etterutdanne seg og var der frem til 1913. Reiste hjem før første verdenskrig.

Han hadde da lyst til å  begynne egen forretning, og satte seg på toget og reiste til Fredrikstad. Der fant han et ledig lokale i sentrum i Østberg gården. Han fikk en flott start på butikken og fikk mange ansatte  og butikken ble drevet frem til 1970 .Han var en ivrig foreningsmann og Æresmedlem i Fredrikstad håndverkerforening og Østfold Gullsmed som han var formann i .


Sønn til Wichstrøm Nielsen ville også bli Gullsmed.

Finn Wichstrøm Nielsen er født i 1932 og begynte i lære den 13 januar 1948 i Gullsmia i Sarpsborg. Verkstedet ble drevet av brødrene Sverre og Reidar Rishøi , og De produserte smykkevarer i gull og reparasjoner, og på et lite verksted lærte du alt innen faget.

Tok svenneprøven i juni 1952 og løste Mesterbrevet i 1954.

Etter militæret i 1953 startet han et eget verksted hvor det ble produsert gullvarer med bare håndarbeid. Det var en vanskelig start, for det var rasjonering på gull, og fikk en kvote på 3 gram som skulle være hele året. Det var også 50 % luksusavgift på varere som skulle forskuddsbetales. Måtte skaffe gull på andre måter.

I 1958 kom kona Anne Lise Wichstrøm Nielsen inn i firmaet og det ble starten på verksted butikk. Butikken ble etter hvert for liten, og i 1968 flyttet vi til Pellygt. 57. hvor vi leide lokaler av hestehandler Anton Ellingsen. Da ble det solgt hester i bakgården og gullvarer i butikken.

I 1970 kjøpte vi gården som var fra 1885 og bygde på større foretning, og bygde videre i 1975 1980 og 1985, Butikken ble en av Østfolds største på den tiden med moderne innredning.


I mellomtiden kom det inn 2 sønner i firmaet Truls og Tom Wichstrøm Nielsen som begge ble utlært på verkstedet og avla svennestykke som gullarbeidere.

Truls startet butikk på Greåker og drev der noen år, men vi la ned butikken på Greåker i 1991. Truls og Tom ville begynne butikk i Halden, og  hadde verksted og butikk i Halden sentrum,

Vi fikk tilbud fra Borg Storsenter om å begynne butikk der i 1998. Fikk et flott lokale med en helt ny innredning og gikk inn Mestergullkjeden som spesialforetning. La da ned butikkene i Halden og Pellygt og startet på Borg.

Truls døde i år 2000 og det ble  etter hvert dyrt og ulønnsømt å være på Borg. Så vi solgte butikken til Mestergull i 2007 som var en kjede vi var medlemmer av.

Tom ville da flytte tilbake til Pellygt. 57 Sarpsborg, og begynne med en verksted butikk med mere fokus på håndverk og reparasjoner og salg.

Firmaet har jo en lang og tradisjonsrik historie bak seg fra 1913 til 2018. Nå er verkstedbutikken i Pellygata 57, sentralt i Sarpsborg sentrum inne i sitt 11 år .


Butikken ligger i bakgården i Pellygt 57 med inngang Rosenkrantzgt hvor det også er kundeparkering.

Det er fokus på salg av bunadsølv , sølvbestikk ,dåpsgaver, premier, gravering og reparasjoner, men også gifte- ringer og en del smykkevarer, gaver, pussemidler og forsølving er en del av driften.

Vi utfører mye her på verkstedet men har også kontakter med landets ledende verksteder for diamanter, håndgravering,forsølving osv.

Vi har funnet en grei nisje og trives med det og vi har mange faste kunder som har handlet i mange år og nye kunder finner stadig veien innom vår verkstedbutikk.

Vi har også en nettbutikk for bunadsølv og div varer.

Velkommen innom for en hyggelig handel.